Volume: 1 Issue: 1, 1/1/13

Year: 2013

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, hukuk alanında hukuk ile ilişkili çok disiplinli alanlarda yayınlanacak çalışmalar aracılığıyla literatüre katkı sağlamayı hedefler.


Dergiye Türkçe, Almanca, İngilizce ve Arapça dillerinde özgün ve nitelikli hukuk alanında bilimsel araştırmalar kabul edilir. Dergiye gönderilecek çalışmalar, makale, karar incelemesi, mevzuat değerlendirmesi, kitap incelemesi ya da çeviri türünde yazılmış olmalıdır.

1. Çalışmaların başında, Türkçe, İngilizce ve varsa diğer yayın dilinde konu başlığı, öz (abstract) ve anahtar kelimeler (keywords) bulunmalıdır. Öz, 150-200 kelime arasında olmalı, anahtar kelimeler 5 adet olmalıdır.
2. Çalışmanın başlığının sağ alt köşesinde unvanı ile birlikte yazarın adı ve soyadı yer almalı, soyadının bitiminde * şeklinde dipnot açılarak, yazarın çalıştığı kurum, alanı, e-posta adresi ve ORCID numarası dipnotta verilmelidir.
3. Yazı karakteri, Times New Roman şeklinde, metin 1,5 satır aralığında ve 12 punto, dipnotlar tek satır aralığı ve 10 punto olmalıdır. Dipnotlar ilgili sayfanın altında gösterilmelidir.
4. Yazarların, dergiye gönderdikleri yazılarının denetimini yapmış oldukları ve bu haliyle basıma hazır olarak verdikleri kabul edilir. Yayın kurulu tarafından yapılan ön incelemede, bilimsellik (alan yönünden denetim) ölçütlerine ve dergi yazım kurallarına uyulmadığı ve olağanın üzerinde yazım yanlışının tespit edildiği yazılar geri çevrilir. Yayın kurulu, yabancı dil özeti ve eser metninde gerekli görülen imla düzeltmelerini yapabilir.
6. Yayın kurulunca ilk değerlendirmesi yapılan yazılar, kör hakemlik sistemi uyarınca yazar adları metinden çıkarılmak suretiyle iki hakeme gönderilir. Hakemlere gönderilen makalelere “Makale ID” numarası verilir ve bu numaralar yazarlara bildirilir. Yazarlar, makalenin durumunu makale takip sisteminden görebilirler. Yazarlara makalenin hangi hakemlere gönderildiği ile ilgili bilgi verilmez. Hakemlerin raporlarında düzeltme istemeleri durumunda yazar, sadece belirtilen düzeltmeler çerçevesinde değişiklik yapabilir. Yazar, hakemler tarafından önerilen düzeltmeleri yaptıktan sonra hakemlerin önerisi doğrultusunda tekrar hakem denetimine başvurulabilir. Hakemlerden biri olumlu, diğeri olumsuz görüş bildirdiğinde makalenin yayımlanmasına, editör görüşüne göre karar verilir. Yayımlanmayan makaleler, yazarına geri gönderilmez. Yazara durum hakkında bilgi verilir.
7. Metin içerisindeki kısaltmalarda, kısaltılacak isim veya başlık metinde ilk defa kullanıldığında kısaltılmadan ve parantez içinde kısaltması belirtilerek kullanılmalı veya kısaltılmış isim ya da başlık karşılıkları ile kaynakçadan önce yer alan kısaltmalar cetvelinde gösterilmeli; dipnotlarda kullanılan kısaltmalara ise, sadece kısaltmalar cetvelinde yer verilmelidir.
8. Kaynakçada ve ilk atıflarda, yazarın adı, soyadı, eser adı, yayın yeri ve tarihi şeklinde yararlanılan eserlere atıf yapılmalıdır. Sonraki atıflarda sadece yazarın soyadı ve sayfa numarası ile atıf yapılmalıdır. Çalışmaların sonunda, kullanılan kaynakların yazar soyadlarına göre sıralandığı bir kaynakça olmalıdır. Atıf usulüne ilişkin örnekler aşağıdaki gibidir:
(1) Kaynak, kitap ise: Yazar soyadı ve adı, eser adı, (varsa) yayına hazırlayan (veya editör), (varsa) Ceviren adı ve soyadı, (varsa) Cilt sayısı, Basım sayısı, Yayınevi, Yayın yeri, Yayın yılı (normal), sayfa numarası.
Örnek 1: Ekşi, Nuray, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Hukuku, 5. Baskı, Beta, İstanbul, 2018, s. 35.
Örnek 2: Dural, Mustafa/ Öğüz Tufan, Gümüş Mustafa Alper, Türk Özel Hukuku: Aile Hukuku, Cilt III, 16. Bası, Filiz Kitabevi, İstanbul 2021, s. 300.

(2) Kaynak makale ise: Yazar soyadı ve adı, “Makale Adı”, Makalenin Yayınlandığı Eser (Kalın), Cilt sayısı, Yayın Yeri ve tarihi, sayfa numarası.
Örnek: Doğan, Koray, “Kast, Taksir ve Neticesi Sebebiyle Ağırlaşmış Suçlar”, Ceza Hukuku Dergisi, Cilt: 9, Sayı: 26, İstanbul, Aralık 2014, s. 227.

(3) Kaynak, birden fazla yazarlı bir kitap veya makale ise yazar ad ve soyadlarının arasına taksim işareti (/) konularak eser künyesi verilir.
Örnek: Dural, Mustafa/ Öğüz Tufan, Gümüş Mustafa Alper, Türk Özel Hukuku: Aile Hukuku, Cilt III, 16. Bası, Filiz Kitabevi, İstanbul 2021.

(4) Aynı yazarın birden fazla eserinden yararlanılmış olması durumunda, metin içinde yapılacak atıflarda kolaylık sağlaması açısından, bu eserlerin isimleri yerine kullanılacak kısaltmalar da, kaynakçada, eserin künyesinin devamında gösterilmeli ve çalışmanın bütününde bu kısaltmalara
uyulmalıdır. Dergilerde yayımlanmış olan eserlerde, derginin var ise kısa künyesi yoksa ilgili derginin kısaltması da kullanılabilir.
Örnek: Tekinalp, Ünal, Tek Kişilik Ortaklık (I)-Tek Paysahipli Anonim Ortaklık, İstanbul, 2011 (Tek Kişilik Ortaklık).
Tekinalp, Ünal, Anonim Ortaklıklarda Yeni Bağlam Sisteminin Esasları, İstanbul, 2012 (Bağlam Sisteminin Esasları).

(5) Atıf yapılacak kaynak, editörlü bir eserse:
Örnek: Yasaman, Hamdi, Mimari Proje ve Mimari Eserler, Fikri Mülkiyet Hukuku Yıllığı 2010, Ed. Tekin Memiş, Pelikan, İstanbul, 2011, s. 562.

(6) Atıf yapılacak eser, yayımlanmamış bir tez ise: Tezin künyesi verilirken parantez içinde tezin yayımlanmamış olduğu açıklanır.

(7) İnternet sitelerine yapılan atıflarda bağlantının tamamı ve yazarın kaynağa erişim tarihi yer almalıdır.
Örnek: Rauscher, Frederick, “Kant’s Social and Political Philosophy”, Stanford Encyclopedia of Philosophy, 2016, Bağlantı:
https://plato.stanford.edu/entries/kant-social-political/#Pun (Erişim Tarihi: 1.11.2020).

(8) Atıf yargı kararlarına yapılacaksa, dipnotta, kararın künyesi verilmelidir. Kararın künyesi verilirken izlenmesi gereken sıralama şu şekilde olmalıdır:
Yargıtay’ın ilgili dairesinin numarası, kararın tarihi, kararın esas numarası, karar numarası, karara hangi kaynaktan ulaşılmış ise kaynağa ilişkin bilgi.
Yargıtay Kararlarına yapılacak atıflar:
Örnek: Y. 21. HD, 15.1.2022, E. 2020/5555 K. 2022/200, Kazancı İçtihat Bilgi Bankası.
AİHM kararlarına yapılacak atıflar:
Örnek: AİHM, Povse, 3890/11, Büyük Daire Kararı, 18 Haziran 2013, 164 sayılı Bilgi Notu.
AYM kararına yapılacak atıflar:
Örnek:
Bireysel başvurularda: AYM, Başvuru No: 2019/14001, 05.10.2020.
Yasaların anayasal denetiminde:
AYM, E. 2021/12, K. 2022/2, KT: 10.01.2022, RG. 24352, 18.02.2022.
Danıştay Kararlarına Yapılacak atıflar:
Örnek: D. 5.D, E. 2021/3444, K. 2022/2640, 05.07.2022, Kazancı İçtihat Bilgi Bankası.

(9) Dipnotta atıf yapılan kaynağa, çalışma içinde daha önce atıf yapılmışsa, sonraki atıflar kısaltılarak yapılır.
Atıf yapılacak kaynak bir kitapsa: Bu durumda, referans gösterilen yazarın yalnızca bir eserinden yararlanılmışsa, yazar soyadı, sayfa numarasının verilmesi yeterlidir.
Örnek: Oğuzman, s.25.

Aynı yazarın, birden fazla eserinden yararlanılmış ve dipnotta bunlardan birine atıf yapılacaksa, yazarın soyadı ve kaynakçada eserin künyesinde gösterilmiş olan kısaltma ve sayfa numarasının verilmesi yeterlidir. Kısaltılma da koyu renkle yazılır. Kaynak kısaltmaları ilk atfın dipnot sonunda parantez içinde gösterilmelidir.

Örnek: Nomer, Vatandaşlık, s.108.

Birden fazla yazarlı bir esere, tüm yazarların soyadları arasına taksim (/) işareti konularak atıf yapılır.
Örnek: Şanlı/Esen/Ataman-Figanmeşe, s. 87.

(10) Kaynakçada yazarların soyadı sırası esas alınır, ilk atıf usulüne sadık kalınır. Atıf yapılan makalelerde sayfa aralıklarının paylaşılmasına dikkat edilmelidir.

Örnek: Aybay, Aydın, Borçlar Hukuku Dersleri, Genel Bölüm, İstanbul, 2011.
Dencker, Friedrich: “Erfolg und Schuldidee”, Gedächtnisschrift für Armin Kaufmann, Köln, 1989, s. 441-457.
Rauscher, Frederick, “Kant’s Social and Political Philosophy”, Stanford Encyclopedia of Philosophy, 2016, Bağlantı:
https://plato.stanford.edu/entries/kant-social-political/#Pun (Erişim Tarihi:
1.11.2020).
Tezcan, Durmuş / Erdem, Mustafa Ruhan / Önok, Murat, Teorik ve Pratik Ceza Özel Hukuku, Ankara, 2022.
Üzülmez, İlhan: “Görevi Kötüye Kullanma Suçu (TCK m. 257)”, Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Cilt: XVI, Sayı: 1, 2012, s. 191-216.

I. Etik İlkeler

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez yayınlanan hakemli bir dergidir. Yayınlanması istenen makalelerin Haziran ayında çıkan sayı için 30 Nisan; Aralık ayında çıkan sayı için 30 Eylül tarihine kadar DergiPark sistemine yüklenilmesi gerekir. Derginin kapsamını kamu, özel ve mali hukuk alanlarındaki ve bu alanların da dahil olduğu multidisipliner akademik çalışmalar oluşturmaktadır. Dergide yayınlanan yazılarda ileri sürülen görüşler yazarlara aittir, Fakülte, Editör ve Yayın Kurulu'nu bağlamamaktadır.


İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, yayın politikasında akademik ilke ve etik değerlere bağlıdır. Etik ilke ve değerlere ilişkin ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak hareket etmekte olup bu kapsamda IYYUHFD ; “Yükseköğretim Kurulu Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’nde belirlenen esasları, COPE (Committee on Publication Ethics) tarafından belirlenen Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları ve Yayın Etiği Komitesi’nin açık erişimde yayınladığı politikaları (Örneğin “Yayın Etiği Komitesi (COPE) Davranış Kuralları ve Dergi Editörleri İçin En İyi Uygulama Kılavuzları; “Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors” ve “COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors”) dikkate almaktadır. Ayrıca, bilimsel çalışma değerlendirme sürecinde kabul edilen araştırmada yayın etiği standartlarına aykırılık tespit edilmesi durumunda eserlerin yayın talebi reddedilir. Eserin yayımlanmasından sonra söz konusu aykırılığın tespit edilmesi halinde eser yayından kaldırılır. Bu bağlamda, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, “Yayın Etiği”, “Araştırma Etiği” ve “Yasal/Özel İzin Belgesi Alınması” ile ilgili yukarıda anılan ulusal ve uluslararası kurallara uymakta olduğunu taahhüt eder.


Hiçbir ad altında yazar veya kurumundan ücret alınmaz. Makale gönderim/süreç işletimi yazarlar, kurum, yayın kurulu ve hakemler için ücretsizdir.
Makalelerde kullanılan verilerin manipüle edilmesi, çarpıtılması ve uydurma verilerin kullanılması gibi durumlar tespit edilirse, makale yazarının çalıştığı kuruma bu durum resmi yollardan bildirilecek ve makale reddedilecektir. Dergimiz, editörya ve/veya hakemler tarafından verilen dönütlere göre yazarlardan analiz sonuçlarına ilişkin çıktı dosyalarını isteme hakkına sahiptir.

II. Yayın Politikası
A.Ön Değerlendirme Aşaması
1.Belirtilen yayın ilkeleri ve yazım kurallarına uygun olarak hazırlanmış̧ yazılar, Dergipark sistemine yüklenir. Eser çevirilerinin değerlendirmeye alınabilmesi için, özgün metinlerin ve makale sahibinden (asıl yazar veya hak sahibi yayınevi) alınan izin yazılarının da gönderilmesi zorunludur. Ön değerlendirme ve hakem değerlendirmesi doğrultusunda geliştirilmek ve/veya düzeltilmek üzere yazarlarına geri gönderilen yazılar, gerekli düzeltmeler yapılarak en geç bir ay içinde tekrar dergiye ulaştırılır. Yapılan ön incelemede işbu yazım kurallarına uygun olmadığı tespit edilen makaleler, düzeltilmesi için yazarına iade edilir ve yayım programına alınmaz.
2. Dergiye gönderilen çalışmalar başka bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır. Çalışmanın dergiye gönderilmiş olması, yazarın bu konudaki taahhüdü anlamına gelir.
3. Başka bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş çalışmalar orijinallik, metodoloji, işlenen konunun önemi, dergi kapsamıyla uyumluluk ve yazım kurallarına uyum açısından incelenir.
4. Yazarlar, çalışmalarının dergimize gönderdikleri hâliyle yazım bakımından yayına hazır olduğunu kabul etmiş sayılır. Yazarlar, eserlerini DergiPark sistemi üzerinden göndermekle derginin etik ilkelerini, yayın politikasını ve yazım kurallarını kabul etmiş sayılır.
5. Ön değerlendirme aşamasında çalışmalar intihal incelemesinden geçirilir. Yayın Kurulu tarafından belirlenen azami %19 benzerlik oranını (kaynakça, alıntılar ve beş kelimeden daha az örtüşme içeren metin kısımları hariç) aşan çalışmalar baş editör tarafından reddedilir.
6. Ön değerlendirmede; etik ilkelere veya dergi yayın ilkelerine uyulmayan yahut olağanın üzerinde yazım yanlışları tespit edilen çalışmalar editörler tarafından geri çevrilir.
7. Ön değerlendirmede; OSCOLA 4. Edisyon atıf sistemine veya yazım kurallarına uygun olmadığı tespit edilen çalışmalar ise hakeme gönderilmeden önce, düzeltilmesi için yazara iade edilir. Ön değerlendirme aşamasında, eser sahiplerinin editörler tarafından talep edilen düzeltmeleri 5 gün içinde tamamlaması gerekir. Aksi takdirde, editörler eser sahibi ile iletişime geçmeksizin eseri reddetme hakkına sahiptir.
8. Ön değerlendirme süreci en fazla 1 ay içerisinde tamamlanır.

B. Değerlendirme Aşaması
1. Ön değerlendirme aşaması tamamlanan çalışmalar, çift taraflı kör hakem usulü gereğince yazarların bilgileri çıkarılarak iki hakeme gönderilir. Hakemlere değerlendirme için 1 ay süre verilir. Gerekli görülmesi hâlinde süre 1 aya kadar uzatılabilir.
2. Hakemler, çalışmanın yayına uygun olup olmadığına, değişiklik yapılması gerekip gerekmediğine ilişkin görüşlerini, “Kabul”, “Ret”, “Majör Revizyon” ve “Minör Revizyon” şıklarından birini seçerek belirtebilirler. Hakem raporunun “Minör Revizyon” yönünde görüş içermesi halinde -değerlendirme formunda aksi yönde bir beyan olmadıkça- çalışma incelenmesi için hakeme tekrar gönderilmez. “Majör Revizyon” seçeneğinde ise çalışma yazarın öngörülen değişiklikleri yapmasının ardından tekrar hakeme gönderilir.
3. Hakemlerin raporlarında düzeltme vermesi hâlinde çalışma yazara düzeltmeleri yapması için iade edilir. Yazar yalnızca hakemlerin belirttiği değişiklikleri yapabilir. Hakemlerden birinin olumlu, birinin olumsuz görüş bildirmesi hâlinde çalışma üçüncü bir hakeme gönderilir.
4. İki hakemin ret yönünde görüş bildirdiği makale yayımlanmaz. Bir makale için atanan hakemlerden biri ret yönünde görüş bildirdiğinde üçüncü hakemin atanması ve iki hakemce majör revizyon yönünde rapor verildiğinde makalenin yayımlanması konusunda takdir yetkisi Yayın Kurulu'na aittir.
5. Hakem değerlendirmesine göre yayımlanmayan çalışmalar yazara geri gönderilmez. Yazar, kendisine olumsuz hakem raporları iletilerek durum hakkında bilgilendirilir.
6. Değerlendirme raporunda verilen düzeltmelerin yapılması için yazara 7 gün süre verilir. Düzeltmelerin süresinde tamamlanmaması hâlinde editörler yazar ile iletişime geçmeksizin çalışmayı reddetme hakkına sahiptir.
C. Yayına Hazırlama Aşaması
1. Yayımlanmak üzere kabul edilen yazıların basılı ve elektronik tüm yayın hakları İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesine aittir. Yazarlar makalelerini göndermek suretiyle kabul sonrası telif haklarını Üniversiteye devretmiş sayılır, ayrıca telif ücreti ödenmez. Kabul edilen gönderiler telif hakkı sözleşmesine tabidir. Yazarlar 'Telif Hakkı Devir Formu'nu doldurmakla yükümlüdürler.
2. Editörler Kurulu yoğunluk durumuna göre eserin ilk sayıda veya bir sonraki sayıda yayımlanmasına karar verebilir.
3. Her sayıda dizgi sırası eserin hakem incelemesinin tamamlanma zamanına belirlenir. 

Makale gönderim/süreç işletimi yazarlar, kurum, yayın kurulu ve hakemler için ücretsizdir.
Hiçbir ad altında yazar veya kurumundan ücret alınmaz.